Flebotomi Eğitimi

Marmara Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı, Türk Biyokimya Derneği (TBD) Preanalitik Evre Çalışma Grubunun katkıları ile “Preanalitik Evre -Flebotomi Eğitimi” düzenledi. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Program öğretim üyesi Doç. Dr. Meral Yüksel “üçüncüsü” gerçekleştirilen eğitimin açılış konuşmasını yaptı. Konuşmada laboratuvar çalışmalarının doğru sonuçlanması için pre-analitik evrenin önemini vurgularken, Dünya’nın pek çok yerinde “kan almanın-flebotomi” ayrı bir meslek olarak değerlendirildiğini belirtti. Tıbbi Laboratuvar Teknikerliği Programından mezun olan öğrencilerin meslek tanımları ve görevleri dahilinde Flebotomi’nin de yer aldığını açıkladı.

Eğitimleri, ‎Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fehime Benli Aksungar ile S.B. Ankara Onkoloji Hastanesi Uzm. Dr. Çiğdem Sönmez gerçekleştirdi. Sunumlar “Preanalitik evre ve kan almanın önemi”, “Kan Alınacak Bölgenin Temel Anatomi ve Fizyolojisi”, “Kan Alma Ekipmanı ve Özellikleri” ile “Kan Alma Prosedürleri” üzerine yoğunlaştı.

Öğleden sonraki oturumda BD Firması yetkilisi İpek Çınaroğlu tarafından “Temel Enfeksiyon Kontrolü” başlıklı sunum yapıldı. Uygulamalar, Uzm. Çiğdem Sönmez, İpek Çınaroğlu ve Merve Tavbatır’ın dramatizasyonları ile gerçekleştirilen senaryolar üzerinden  “Venöz Kan Alma” maketinde tüm öğrenciler tarafından gerçekleştirildi.

Flebotomi Eğitimi, Program Koordinatörü Dr. Üyesi Neşe Çakır, Doç. Dr. Ayliz Velioğlu Öğünç ve Öğr. Gör. Hülya Güçlü’nün eğiticilere plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Bu sayfa Medical Laboratory Techniques tarafından en son 15.11.2023 13:53:31 tarihinde güncellenmiştir.